Stres oksydacyjny - co musisz o nim wiedzieć? Przyczyny, skutki, wpływ na organizm

Stres oksydacyjny to stan zaburzonej równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a zwalczającymi je przeciwutleniaczami. Atakując komórki, dotyka on całego organizmu, sprzyjając rozwojowi licznych chorób. Jak wpływa na nasze zdrowie? Jakie są przyczyny i skutki nadmiaru wolnych rodników? Jak unikać stresu oksydacyjnego?
Czym jest stres oksydacyjny i dlaczego jest groźny?
Stres oksydacyjny to stan zachwiania równowagi między produkcją wolnych rodników i reaktywnych form tlenu (ROS; reactive oxygen species), a ich usuwaniem za pośrednictwem procesów antyoksydacyjnych. W wyniku toksycznego działania produktów wywoływanych przez wolne rodniki reakcji utleniania dochodzi do uszkodzeń DNA, lipidów, błon komórkowych oraz zmian struktury i modyfikacji funkcji białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych. Dochodzi również do spadku stężenia w komórkach wytwarzanego przez mitochondria ATP, które stanowi źródło energii i wspomaga budowę białek i przeciwciał. W konsekwencji stres oksydacyjny jest czynnikiem sprzyjającym występowaniu reakcji patologicznych prowadzących do uszkodzenia komórek i tkanek oraz zwiększającym ryzyko rozwoju licznych chorób, w tym nowotworów.
Przyczyny powstawania stresu oksydacyjnego w organizmie
Obecność stresu oksydacyjnego w organizmie jest czynnikiem negatywnym, przyczyniającym się do powstawania licznych dolegliwości. Sama produkcja wolnych rodników jest jednak procesem fizjologicznym, nierozłącznym elementem pracy naszego organizmu. Ich głównym źródłem są mitochondria - reaktywne formy tlenu powstają jako produkt uboczny zachodzącej w nich redukcji tlenu do wody, prowadzącej do produkcji ATP.
Co zwiększa ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego?
Jak zauważa dr Kukliński, powstawanie dużych ilości wolnych rodników w organizmie związane z przekroczeniem zdolności do ich neutralizacji i rozwojem stresu oksydacyjnego jest zazwyczaj spowodowane innymi czynnikami takimi jak:
- narażenie na promieniowanie UV, radioaktywne i kosmiczne
- spożywanie alkoholu, palenie, jak również narażenie na dym papierosowy
- przewlekły stres psychiczny
- dieta o niedostatecznej zawartości antyoksydantów
- intensywny wysiłek fizyczny
- choroby przewlekłe i stany zapalne
- stan hipoksji (niedotlenienia organizmu)
- przyjmowanie niektórych leków
- niski poziom niektórych mikroelementów - niedobory manganu, miedzi, cynku i selenu
- metale ciężkie
- niekontrolowane nadmierne zaopatrzenie organizmu w witaminy.
Objawy stresu oksydacyjnego i jego skutki
Pod wpływem zwiększonego poziomu stresu oksydacyjnego dochodzi do uszkodzeń oksydacyjnych i zmian w strukturze mitochondriów. Jako organelle pełniące kluczową rolę w produkcji ATP - nośnika energii niezbędnej w procesach oddychania komórkowego - są one szczególnie narażone na związane ze stresem oksydacyjnym procesy utleniania. Zaburzenia ich funkcji rzutują więc na funkcjonowanie niemal wszystkich organów i tkanek. Do objawów mogących wskazywać na obecność stresu oksydacyjnego należą m.in.:
- osłabienie i senność
- bóle i zawroty głowy
- stany zapalne
- bóle mięśni i stawów
- problemy skórne, wysypki
- problemy trawienne
Stres oksydacyjny to jednak nie tylko negatywny wpływ na mitochondria, ale również uszkodzenia DNA, błon komórkowych, tłuszczów, białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych. Nadmierna produkcja reaktywnych form tlenu i zachodzące w organizmie procesy oksydacyjne mogą prowadzić do różnych schorzeń, takich jak:
- zaburzenia hemostazy i choroby krążenia (np. zmiany miażdżycowe i zakrzepowe, nadciśnienie tętnicze)
- choroby autoimmunologiczne (np. reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty, cukrzyca)
- choroby neurodegeneracyjne (np. stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, stwardnienie zanikowe boczne, choroba Alzheimera)
- stany zapalne (np. wirusowe zapalenia wątroby, atopowe zapalenie skóry, nieswoiste zapalenia jelit)
- choroby nowotworowe.
Jak dieta wpływa na nadmiar wolnych rodników?
Główną bronią naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym są antyoksydanty - związki posiadające zdolność do neutralizacji wolnych rodników poprzez wygaszanie wzbudzonych cząsteczek. Kluczową metodą wzmocnienia systemu ochronnego organizmu jest dostarczanie ich z zewnątrz, jako składników diety lub w wyniku suplementacji.
Jakie antyoksydanty warto uwzględnić w diecie?
Najważniejszym źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce, w szczególności te o intensywnych kolorach świadczących o wysokiej zawartości naturalnych barwników - antocyjanów, karotenoidów i flawonoidów. Wysoki potencjał antyoksydacyjny wykazują także pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, oleje roślinne bogate w kwasy omega-3 i -6 oraz orzechy. Do diet bogatych w antyoksydanty zaliczane są m.in. dieta DASH i śródziemnomorska.
W celu uniknięcia negatywnych skutków stresu oksydacyjnego warto także ograniczyć w diecie ilość spożywanego alkoholu, węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych typu trans.
Suplementy, które zmniejszają negatywne skutki stresu oksydacyjnego
W przypadku trudności w zapewnieniu odpowiedniej ilości antyoksydantów w diecie warto rozważyć także ich suplementację. Jest ona szczególnie zalecana w sytuacjach kiedy badania krwi jako przyczynę stresu oksydacyjnego wskazują uwarunkowania genetyczne. Z pomocą przyjdą witaminy C, A i E będące silnymi przeciwutleniaczami, kwasy omega-3 oraz związki wspomagające pracę naturalnych enzymów zwalczających wolne rodniki, m.in. dysmutazy ponadtlenkowej i peroksydazy glutationowej. Dr Kukliński w szczególności zaleca suplementację cynku, miedzi, manganu i selenu oraz wspierającego pracę enzymów koenzymu Q10 i glutationu.
Wysiłek fizyczny a redukcja stresu oksydacyjnego
Zdrowy styl życia jest zazwyczaj kojarzony z aktywnością fizyczną, jednak w kontekście stresu oksydacyjnego nie jest to kwestia jednoznaczna. Intensywnie uprawiany, nadmierny wysiłek fizyczny wymagający dużych nakładów energii sprzyja nadprodukcji wolnych rodników i rozwojowi stresu oksydacyjnego związanego ze zwiększonym zużyciem tlenu przez komórki. Jego nasilenie zależy jednak od wielu czynników, takich jak intensywność i czas trwania wysiłku, sposób odżywienia, odpowiednia ilość snu czy stopień wytrenowania.
U sportowców i osób uprawiających regularną aktywność fizyczną obserwuje się bowiem obniżone poziomy stresu oksydacyjnego w stanie spoczynku i ograniczone powstawanie wolnych rodników w czasie wysiłku. Wiązane jest to z podwyższonymi poziomami enzymów antyoksydacyjnych w organizmie, który w przebiegu regularnych ćwiczeń lepiej przystosowuje się do radzenia sobie z wolnymi rodnikami i skuteczniej je zwalcza. W celu redukcji stresu oksydacyjnego najlepsze efekty można więc uzyskać przy umiarkowanej, lekkiej aktywności fizycznej lub regularnych treningach wyczynowych. Nie należy jednak zapominać o dbaniu także o odpowiednią, bogatą w antyoksydanty dietę i zapewnienie organizmowi niezbędnej ilości snu.
Literatura:
- Jopkiewicz S. Stres oksydacyjny Część I. Stres oksydacyjny jako czynnik rozwoju chorób cywilizacyjnych. Medycyna Środowiskowa - Environmental Medicine 2018; 21(2): 48-52.
- Kulbacka J, Saczko J, Chwiłkowska A. Stres oksydacyjny w procesach uszkodzenia komórek. Pol. Merk. Lek. 2009; 27(154): 44-47.
- Jopkiewicz S. Stres oksydacyjny Część II. Profilaktyka powstawania uszkodzeń wolnorodnikowych. Medycyna Środowiskowa - Environmental Medicine 2018; 21(2): 53-59.
- Kukliński B. Mitochondria. Diagnostyka uszkodzeń mitochondrialnych i skuteczne metody terapii. Mito-pharm, Gorzów Wielkopolski 2017.
- Bojdo P, Gąsiorkiewicz B, Koczurkiewicz-Adamczyk P, Pękala E. Rola stresu oksydacyjnego w etiologii wybranych chorób cywilizacyjnych. Farmacja Polska 2021; 77(2): 111-120.
- Jiang S, Liu H, Li C. Dietary Regulation of Oxidative Stress in Chronic Metabolic Diseases. Foods. 2021; 10(8): 1854.
- Jówko E. Czynniki determinujące status oksydacyjno-antyoksydacyjny i jego odpowiedź na wysiłek fizyczny. Kosmos: Problemy Nauk Biologicznych 2020; 69(4): 795-805.
- Pingitore A, Lima GPP, Mastroci F i wsp. Exercise and oxidative stress: Potential effects of antioxidant dietary strategies in sports. Nutrition 2015; 31: 916-922.