Cynk

( ilość produktów: 3 )

      Cynk – mały składnik o wielkim znaczeniu

      Cynk to składnik mineralny, który pełni szeroką rolę w organizmie. Uczestniczy w przebiegu ważnych procesów aktywując do działania ponad 300 różnych enzymów. W ten sposób wpływa na nasz metabolizm energetyczny, odporność, funkcje hormonalne, strukturalne jak budowanie białka, czy syntezę DNA. Jest istotny także dla dobrej kondycji skóry, paznokci i włosów.

      Niski poziom cynku w organizmie

      Do osób, które powinny szczególnie upewnić się, czy dostarczają odpowiednią ilość tego minerału należą:

      • Kobiety w ciąży i karmiące piersią,
      • Pary starające się o potomstwo,
      • Dzieci w okresie wzrostu i rozwoju (związane z przyrostem nowych tkanek),
      • Osoby starsze,
      • Osoby stosujące niepełnowartościową dietę,
      • Osoby nadużywające alkohol,

      W przypadku problemów skórnych, osłabionych włosów i paznokci.

      Źródła cynku w diecie

      Dobrze przyswajalnym źródłem cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego. Dostępność obecnego w nich cynku jest wyższa niż w przypadku roślinnych źródeł, które zawierają substancje utrudniające jego przyswajanie: fityniany, błonnik i szczawiany.

      • podroby, zwłaszcza wątroba,
      • mięso,
      • sery,
      • ciemne pieczywo,
      • kasza gryczana,
      • jaja.

      Ile cynku potrzebujemy?

      Zapotrzebowanie organizmu na cynk zależy m.in. od: naszej diety i formy przyswajalności w produktach, które spożywamy, regeneracją i tworzeniem tkanek, ilości wydalanej moczem, potem, nasieniem, czy krwią menstruacyjną. W zależności od wieku potrzebujemy około [link]:

      • Niemowlęta: 3 mg/dobę
      • Dzieci: 3-5 mg/dobę
      • Młodzież i dorośli: 8-11 mg/dobę
      • Kobiety w ciąży i karmieni piersią: 11-13 mg/dobę

      Nadmiar cynku

      Ilość cynku, którą zazwyczaj spożywamy wraz z dietą nie prowadzi do nadmiernego spożycia. W przypadku stosowania dodatkowych źródeł w zbyt dużych porcjach mogą wystąpić:

      • bóle głowy,
      • bóle żołądka,
      • biegunka,
      • pogorszenie metabolizm żelaza i miedzi,
      • niedobory miedzi.

      Dlaczego warto spożywać produkty bogate w cynk?

      • Cynk powiązany jest z prawidłowym działaniem wielu procesów w naszym ciele. Jego obecności pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm spożywanych węglowodanów, makroskładników odżywczych, kwasów tłuszczowych czy witaminy A.
      • Ponadto cynk stoi na straży naszych komórek chroniąc je przed stresem oksydacyjnym.
      • Uczestniczy także w prawidłowym podziale komórek i pomaga w syntezie DNA. Właściwy poziom cynku ma również znaczenia dla utrzymania prawidłowego działania układu odpornościowego.
      • Cynk ma także znaczący wpływ na prokreację. To m.in. dzięki niemu możliwe jest utrzymaniu płodności, właściwego poziomu testosteronu we krwi i prawidłowych funkcji rozrodczych.
      • Cynk pozwala cieszyć się nam dobrą kondycją kości, zdrowym wyglądem skóry, paznokci czy włosów.
      • Cynk wspomaga prawidłowe widzenie.

      Cynk a mitochondria

      Cynk jest potrzebny do działania ważnego enzymu mitochondrialnego – SOD dysmutazy ponadtlenkowej, która chroni komórki i mitochondria przed wolnymi rodnikami. Występuje w cytozolu oraz z w mitochondrialnej przestrzeni międzybłonowej. Deficyty cynku mogą zwiększać ilość uszkodzeń mitochondriów oraz ograniczać ich funkcjonowanie.

      Zaufane Opinie IdoSell
      4.87 / 5.00 2923 opinii
      Zaufane Opinie IdoSell
      2024-03-12
      Bardzo szybka dostawa.
      2024-02-19
      jak zawsze bardzo szybko
      pixel