Witamina K

( ilość produktów: 3 )

      Witamina K

      Witamina K to niezbędny element naszej codziennej diety. Potrzebna jest do właściwego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza kości i krwi Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pod tą nazwą kryje się zarówno tzw. witamina K1 jak i tzw. witamina K2 w kilku odmianach, w tym bardzo istotna K2 MK-7.

      Ogólnie grupa witaminy K ceniona jest za udział w prawidłowym krzepnięciu krwi oraz zachowaniu mocnej tkanki kostnej. Tymczasem witamina K2 występuje w innych produktach niż witamina K1. Warto pamiętać o uzupełnianiu produktów, które zawierają obydwie formy.

      Kogo może dotyczyć niski poziom witaminy K?

      • Osób z problemami z układem kostnym
      • Niemowląt i noworodków (ze względu na niewystarczające spożycie)
      • Osób, których dieta uboga jest w źródła witaminy K
      • W przypadku nieprawidłowej flory bakteryjnej jelit (ponieważ witamina K częściowo wytwarzana jest przez bakterie jelitowe)
      • Osób przyjmujących niektóre środki farmakologiczne np. warfarynę

      Objawy niskiego poziomu witaminy K

      Niski poziom witaminy K jest raczej rzadki. Jednak problemy z układem kostnym czy nieprawidłowy proces krzepnięcia krwi mogą wskazywać na jej braki. Dolegliwości, które są często powiązane z niskim poziomem witaminy K obejmują:

      • Różnorodne krwawienia np. z nosa
      • Obfite krwawienie miesiączkowe
      • Łatwość tworzenia się siniaków

      Źródła w żywności i aktywne formy

      Witamina K występuje naturalnie w żywności pod postacią K1 (filochinon) oraz K2 (menachinon). Witamina K1 wytwarzana jest przez rośliny, dlatego znajdziemy ją w zwłaszcza w zielonych warzywach liściastych i warzywach kapustnych m.in.:

      • szpinaku
      • sałacie
      • jarmużu
      • kapuście
      • brokułach
      • brukselce

      Z kolei witamina K2 tworzy całą podgrupę, w zależności od budowy cząsteczki (np. ilości jednostek izoprenoidowych np. MK-4, MK-7).

      Witaminę K2 znajdziemy w:

      • wątrobie/li>
      • Kiszonych i fermentowanych produktach: np. kapuście, natto
      • Fermentowanych serach
      • Jajach (zwłaszcza żółtku)
      • Maśle

      Zapotrzebowanie na witaminę K

      Dzienna porcja witaminy K, którą powinniśmy spożywać różni się w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego.

      Nawet niemowlęta karmione mlekiem matki potrzebują odpowiedniej ilości tej witaminy, aby nie dopuścić u nich do wystąpienia choroby krwotocznej (z powodu niewystarczającej ilości tej witaminy w mleku kobiecym oraz nie w pełni wykształconej jeszcze flory bakteryjnej jelit).

      Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K (fitochinon):

        • Niemowlęta do 1 roku życia: 5-8,5 µg
        • Dzieci do 9 roku życia: 15-25 µg
        • Młodzież w wieku 10-18: 40-65 µg
        • Dorośli: 55-65 µg

      Nadmiar witaminy K

      Brakuje danych naukowych na temat toksycznego wpływu witaminy K oraz górnego limitu spożycia [https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2020/03/Uchwa%c5%82a-nr-2-2020-Witamina-K.pdf ]. Natomiast należy zachować ostrożność podczas stosowania środków farmakologicznych - antagonistów witaminy K.

      Bakterie jelitowe ważne dla witaminy K2

      Część witaminy K2 jest również produkowana w jelitach przy udziale bakterii przeprowadzających proces fermentacji. Za ten proces odpowiadają głównie bakterie bytujące w jelicie grubym. Stąd ważny jest skład i ilość naszego mikrobiomu.

      Bakterie jelitowe ważne dla witaminy K2

      Witamina K2 pełni w mitochondriach rolę przenośnika elektronów, dzięki czemu pomaga wytwarzać energię ATP.

      Witamina K2 pomaga transportować elektrony w mitochondriach i wytwarzać energię. Aktywuje syntezę ATP (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22582012/ )

      Zaufane Opinie IdoSell
      4.87 / 5.00 2923 opinii
      Zaufane Opinie IdoSell
      2024-03-09
      Jestem zadowolona
      2024-03-08
      Szybka realizacja zamówienia oraz wysokiej jakości produkt-polecam
      pixel