Witaminy, Minerały, Kwasy Omega
- 1
- 2
- 1
- 2
Witaminy, Minerały, Kwasy Omega
Minerały nazywane inaczej mikroelementami, są potrzebne w niewielkich ilościach do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie dostarczają energii, ale pomagają wykorzystywać ją z węglowodanów, białek i tłuszczy. Ponadto odgrywają ważną rolę w utrzymywaniu ciśnienia krwi, równowagi płynów i elektrolitów, tworzeniu nowych komórek, a także zachowaniu zdrowia kości oraz prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu nerwowego i odpornościowego (magnez, cynk, selen). Minerały są szeroko rozpowszechnione w żywności. Dlatego różnorodna i zbilansowana dieta stanowi ich dobre źródło.
Równie ważnym elementem dla naszego zdrowia są kwasy omega-3. To rodzina kwasów tłuszczowych należąca do ważnej grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega-3 występują pod postacią kwasów: ALA, DHA i EPA.
ALA (kwas alfa-linolenowy) nie może być wytwarzany w organizmie, dlatego należy go spożywać w naszej diecie. ALA znajduje się głównie w olejach roślinnych, rzepakowym i lnianym, orzechach oraz zielonych warzywach liściastych. EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) są długołańcuchowymi tłuszczami, których niewielkie ilości mogą być wytwarzane z ALA w organizmie. Mają najbardziej bezpośrednie korzyści: kwas DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz utrzymania prawidłowego widzenia (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie). Natomiast kwas EPA razem z DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie).
Grupą narażoną na obniżony poziom kwasów omega-3 są weganie, wegetarianie i osoby nie spożywające odpowiedniej ilości ryb i produktów odzwierzęcych.
Decydując się na suplementację należy dokładnie sprawdzić pochodzenie kwasów omega-3.