Mózg, pamięć, koncentracja
Mózg, pamięć, koncentracja
Układ nerwowy i mózg, ze względu na pełnione funkcje i nieustanną pracę mają wysokie zapotrzebowanie na energię komórkową. Do jej produkcji potrzebne są mikroskładniki i makroskładniki odżywcze.
Racjonalne żywienie, prawidłowy sen nocny, wypoczynek, czy trening umysłowy pozwala na zachowanie najwyższej sprawności intelektualnej, koncentracji i funkcji poznawczych.
Kto może potrzebować wsparcia pracy mózgu?
- Osoby intensywnie pracujące i uczące się
- Osoby będące pod wpływem stresu
- Seniorzy
- Osoby mające problem z koncentracją i z pamięcią
- Dzieci w okresie rozwoju
- Kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią
- Osoby na dietach eliminacyjnych lub niedoborowych
Składniki wspierające pracę mózgu i funkcje psychologiczne:
Dla wsparcia prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego czy utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość różnorodnych składników. Należą do nich:
DHA Pomagają zachować prawidłowe funkcjonowania mózgu w przypadku spożywania 250 mg DHA na dobę.
- witaminy z grupy B
Wiele witamin z grupy B wpływa na prawidłowe funkcje układu nerwowego oraz utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego (tiamina, ryboflawina, niacyna, B6, B12).
- witaminę C
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz chroni komórki (również układu nerwowego) przed stresem oksydacyjnym.
- magnez
Zmniejszają uczucie zmęczenia, które jest wzmożone m.in. podczas pracy umysłowej. Wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- potas
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
- adaptogeny np. rhodiola rosea
Wspomagają prawidłowy przepływ krwi, dzięki czemu przyczyniają się do utrzymania wysokiej aktywności umysłowej i zachowania prawidłowych funkcji poznawczych.
Naturalne źródła składników potrzebnych dla mózgu:
Układ nerwowy i mózg potrzebują szeregu składników odżywczych do sprawnego funkcjonowania m.in. zdrowych źródeł tłuszczy np. kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, witamin, minerałów czy związków roślinnych.
Do produktów korzystnie wpływających na pracę mózgu można zaliczyć:
- ryby,
- orzechy i nasiona,
- awokado,
- produkty pełnoziarniste,
- owoce, warzywa, zioła bogate w antyoksydanty, czy polifenole
- ciemną, gorzką czekoladę.