Mózg, pamięć, koncentracja
Mózg, pamięć, koncentracja
Układ nerwowy i mózg, ze względu na pełnione funkcje i nieustanną pracę mają wysokie zapotrzebowanie na energię komórkową. Do jej produkcji potrzebne są mikroskładniki i makroskładniki odżywcze.
Racjonalne żywienie, prawidłowy sen nocny, wypoczynek, czy trening umysłowy pozwala na zachowanie najwyższej sprawności intelektualnej, koncentracji i funkcji poznawczych.
Kto może potrzebować wsparcia pracy mózgu?
- Osoby intensywnie pracujące i uczące się
- Osoby będące pod wpływem stresu
- Seniorzy
- Osoby mające problem z koncentracją i z pamięcią
- Dzieci w okresie rozwoju
- Kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią
- Osoby na dietach eliminacyjnych lub niedoborowych
Składniki wspierające pracę mózgu i funkcje psychologiczne:
Dla wsparcia prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego czy utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość różnorodnych składników. Należą do nich:
DHA Pomagają zachować prawidłowe funkcjonowania mózgu w przypadku spożywania 250 mg DHA na dobę.
witaminy z grupy B
Wiele witamin z grupy B wpływa na prawidłowe funkcje układu nerwowego oraz utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego (tiamina, ryboflawina, niacyna, B6, B12).
witaminę C
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz chroni komórki (również układu nerwowego) przed stresem oksydacyjnym.
magnez
Zmniejszają uczucie zmęczenia, które jest wzmożone m.in. podczas pracy umysłowej. Wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
potas
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
adaptogeny np. rhodiola rosea
Wspomagają prawidłowy przepływ krwi, dzięki czemu przyczyniają się do utrzymania wysokiej aktywności umysłowej i zachowania prawidłowych funkcji poznawczych.
Naturalne źródła składników potrzebnych dla mózgu:
Układ nerwowy i mózg potrzebują szeregu składników odżywczych do sprawnego funkcjonowania m.in. zdrowych źródeł tłuszczy np. kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, witamin, minerałów czy związków roślinnych.
Do produktów korzystnie wpływających na pracę mózgu można zaliczyć:
- ryby,
- orzechy i nasiona,
- awokado,
- produkty pełnoziarniste,
- owoce, warzywa, zioła bogate w antyoksydanty, czy polifenole
- ciemną, gorzką czekoladę.