Magnez

( ilość produktów: 3 )

    Mg - magnez jako pierwiastek życia

    Magnez jest jednym z najważniejszych kationów wewnątrz naszych komórek. Dzięki niemu możliwe jest działanie setek enzymów i przeprowadzanych przez nie reakcji, które mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu: działanie mięśni, sprawną pracę układu nerwowego, stan kości czy zębów.

    W czym jest magnez? Źródła magnezu w pożywieniu

    Naturalnie bogate w magnez są:

    • orzechy (migdały, orzechy nerkowca),
    • pestki dyni, słonecznika
    • zboża,
    • kakao,
    • zielone warzywa,
    • nasiona roślin strączkowych,
    • czerwone mięso, ryby.

    Co wypłukuje magnez z organizmu? U kogo najczęściej pojawia się niedobór?

    Na niski poziom magnezu w organizmie może wpływać wiele czynników. Częstą przyczyną są niewłaściwy styl życia w tym nieprawidłowa dieta, stres, używki. Także pewne grupy wiekowe są bardziej narażone na niedobory, szczególnie:

    • Osoby starsze,
    • Kobiety w okresie menopauzy,
    • Osoby pod wpływem stresu, przepracowane,
    • Osoby intensywnie trenujące,
    • Podczas problemów z wchłanianiem,
    • Na dietach niedoborowych o niskiej zawartości produktów bogatych w magnez,
    • U osób spożywających duże ilości alkoholu i kawy,
    • U chorych na cukrzycę i choroby nerek oraz stosujących środki zwiększające diurezę i wydalanie magnezu z moczem.

    Na co pomaga magnez? Skutki niedoboru

    W zależności od tego jak długo w organizmie brakuje tego minerału można zaobserwować następujące objawy:

    • bóle głowy,
    • skurcze łydek,
    • drganie powiek,
    • zmęczenie,
    • ospałość,
    • rozdrażnienie,
    • problemy z koncentracją,
    • wypadanie włosów,
    • osłabienie paznokci,

    Zapotrzebowanie na magnez

    Każdy organizm potrzebuje magnezu w nieco innej ilości zależnej m.in. od wieku czy trybu życia. Zalecane dzienne spożycie magnezu (RDA – Recommended Dietary Allowance) wynosi:

    • Dla dorosłych w wieku (19-30 lat): 310 - 400 mg
    • U dorosłych powyżej 30 roku życia: 320 - 420 mg
    • U kobiet w okresie ciąży 400 i laktacji 360 mg

    Co wpływa na przyswajanie magnezu?

    Magnez dostarczany wraz z pokarmem występuje w postaci połączeń z innymi składnikami. Po uwolnieniu trafia do jelit, gdzie wchłaniany jest w około 30–50%. Jeżeli zawartość magnezu w pokarmie jest niska komórki zwiększają wychwytywanie magnezu. Na wchłanianie wpływają również inne składniki pożywienia. Związki zawarte w warzywach i owocach jak kwas fitynowy i fosforany, błonnik zmniejszają jego wchłanianie. Natomiast fermentacja produktów, np. zbóż sprzyja jego wykorzystaniu w organizmie.

    Czy można przedawkować magnez?

    Magnez pochodzący z naturalnych produktów nie wywołuje skutków ubocznych. Ewentualny nadmiar magnezu może powstawać w wyniku chorób np. niewydolności nerek. Hipermagnezemia – czyli nadmiar magnezu powoduje: zawroty głowy, osłabienie, zaparcia lub biegunkę, nudności.

    Jakie jeszcze funkcje pełni magnez w organizmie?

    Magnez uczestniczy w wytwarzaniu energii komórkowej ATP, dzięki czemu zmniejsza uczucie zmęczenia. Pomaga zachować równowagę elektrolitową, a zatem zawartość innych mikroelementów czy wody w komórkach. Bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych za pośrednictwem neuroprzekaźników wspierając układ nerwowy. Jest ważnym składnikiem w syntezie białek, w tym także tych budujących mięśnie. Wspiera prawidłową mineralizację kości i zębów.

    Magnez a mitochondria

    Duża część magnezu obecnego w komórkach lokalizuje się w mitochondriach, gdzie pełni istotną rolę w aktywacji cząsteczek energii ATP.

    Zmniejszenie ilości magnezu w komórkach powoduje zahamowanie aktywności enzymu mitochondrialnego kinazy pirogronianowej i spadek wykorzystania glukozy w organizmie.

    Prawidłowa suplementacja - kiedy brać magnez?

    Preparat z magnezem najlepiej przyjmować podczas lub po posiłku, unikać stosowania na pusty żołądek. Tabletki z magnezem warto też stosować wieczorem przed pójściem spać. Aby utrzymać poziom pierwiastka na odpowiednim poziomie, kluczowa jest codzienna i systematyczna suplementacja.

    Jaki magnez najlepszy? Porównanie różnych form pierwiastka

    Co wyróżnia poszczególne związki magnezu?

    • Cytrynian magnezu – forma magnezu, która szybko przenika do krwiobiegu i cechuje się dobrą przyswajalnością. Rekomendowana szczególnie w stanach napięcia mięśniowego i przy skurczach.
    • Chlorek magnezu – łatwo wchłanialna forma, która znajduje zastosowanie zarówno doustne, jak i zewnętrzne, np. w formie kąpieli magnezowych.
    • Glicynian magnezu – organiczna postać magnezu, charakteryzująca się wysoką biodostępnością.
    • Jabłczan magnezu – dobrze tolerowany przez układ pokarmowy i łagodny dla żołądka.
    • Tlenek magnezu – choć uważa się, że jest gorzej przyswajalny, zawiera największą ilość jonów magnezu, które są uwalniane powoli. To z kolei może sprzyjać długofalowemu podnoszeniu poziomu tego pierwiastka w komórkach, gdzie odgrywa kluczową rolę w wytwarzaniu energii ATP.
    Prawdziwe opinie klientów
    4.9 / 5.0 2826 opinii
    pixel