Magnez

( ilość produktów: 3 )

      Magnez – cząsteczka życia

      Magnez jest jednym z najważniejszych kationów wewnątrz naszych komórek. Dzięki niemu możliwe jest działanie setek enzymów i przeprowadzanych przez nie reakcji, które mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu: działanie mięśni, sprawną pracę układu nerwowego, stan kości czy zębów.

      Niski poziom magnezu w organizmie – kogo dotyka najczęściej?

      Na niski poziom magnezu w organizmie może wpływać wiele czynników. Częstą przyczyną są niewłaściwy styl życia w tym nieprawidłowa dieta, stres, używki. Także pewne grupy wiekowe są bardziej narażone na niedobory, szczególnie:

      • Osoby starsze,
      • Kobiety w okresie menopauzy,
      • Osoby pod wpływem stresu, przepracowane,
      • Osoby intensywnie trenujące,
      • Podczas problemów z wchłanianiem,
      • Na dietach niedoborowych o niskiej zawartości produktów bogatych w magnez,
      • U osób spożywających duże ilości alkoholu i kawy,
      • U chorych na cukrzycę i choroby nerek oraz stosujących środki zwiększające diurezę i wydalanie magnezu z moczem.

      Co może wskazywać na niski poziom magnezu w organizmie?

      W zależności od tego jak długo w organizmie brakuje tego minerału można zaobserwować następujące objawy:

      • bóle głowy,
      • skurcze łydek,
      • drganie powiek,
      • zmęczenie,
      • ospałość,
      • rozdrażnienie,
      • problemy z koncentracją,
      • wypadanie włosów,
      • osłabienie paznokci,

      Źródła magnezu

      Naturalnie bogate w magnez są:

      • orzechy (migdały, orzechy nerkowca),
      • pestki dyni, słonecznika
      • zboża,
      • kakao,
      • zielone warzywa,
      • nasiona roślin strączkowych,
      • czerwone mięso, ryby.

      Zapotrzebowanie na magnez

      Każdy organizm potrzebuje magnezu w nieco innej ilości zależnej m.in. od wieku czy trybu życia. Zalecane dzienne spożycie magnezu (RDA – Recommended Dietary Allowance) wynosi: [źródło: Normy żywienia IŻŻ]

      • Dla dorosłych w wieku (19-30 lat): 310 - 400 mg
      • U dorosłych powyżej 30 roku życia: 320 - 420 mg
      • U kobiet w okresie ciąży 400 i laktacji 360 mg

      Skutki uboczne nadmiaru magnezu

      Magnez pochodzący z naturalnych produktów nie wywołuje skutków ubocznych. Ewentualny nadmiar magnezu może powstawać w wyniku chorób np. niewydolności nerek. Hipermagnezemia – czyli nadmiar magnezu powoduje: zawroty głowy, osłabienie, zaparcia lub biegunkę, nudności.

      Co wpływa na przyswajanie magnezu?

      Magnez dostarczany wraz z pokarmem występuje w postaci połączeń z innymi składnikami. Po uwolnieniu trafia do jelit, gdzie wchłaniany jest w około 30–50%. Jeżeli zawartość magnezu w pokarmie jest niska komórki zwiększają wychwytywanie magnezu. Na wchłanianie wpływają również inne składniki pożywienia. Związki zawarte w warzywach i owocach jak kwas fitynowy i fosforany, błonnik zmniejszają jego wchłanianie. Natomiast fermentacja produktów, np. zbóż sprzyja jego wykorzystaniu w organizmie.

      Jakie jeszcze funkcje pełni magnez w organizmie?

      Magnez uczestniczy w wytwarzaniu energii komórkowej ATP, dzięki czemu zmniejsza uczucie zmęczenia. Pomaga zachować równowagę elektrolitową, a zatem zawartość innych mikroelementów czy wody w komórkach. Bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych za pośrednictwem neuroprzekaźników wspierając układ nerwowy. Jest ważnym składnikiem w syntezie białek, w tym także tych budujących mięśnie. Wspiera prawidłową mineralizację kości i zębów.

      Magnez a mitochondria

      Duża część magnezu obecnego w komórkach lokalizuje się w mitochondriach [1, 2], gdzie pełni istotną rolę w aktywacji cząsteczek energii ATP [3].

      Zmniejszenie ilości magnezu w komórkach powoduje zahamowanie aktywności enzymu mitochondrialnego kinazy pirogronianowej i spadek wykorzystania glukozy w organizmie [4].

      Zaufane Opinie IdoSell
      4.87 / 5.00 2923 opinii
      Zaufane Opinie IdoSell
      2024-03-08
      Jak zawsze zadowolona
      2024-02-19
      Super
      pixel