Kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA)

Właściwości
Kwasy omega 3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zaliczamy do nich m.in.: kwas EPA (eikozapentaenowy) i kwas DHA (dekozaheksaenowy).
Właściwości i działanie
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i widzenia, przy spożyciu 250 mg DHA dziennie.
Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca, w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
Zalecenia
Zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA + EPA) w diecie osób dorosłych.
Okres | Kobiety (mg/dl) | Mężczyźni (mg/dl) |
---|---|---|
19-65 r.ż | 250 mg/dobę, najlepiej w postaci 2 porcji ryb/tydzień, w tym raz ryby tłuste | 250 mg/dobę, najlepiej w postaci 2 porcji ryb/tydzień, w tym raz ryby tłuste |
Ciąża | DHA + EPA 250 mg/dobę, najlepiej w postaci 2 porcji ryb/tydzień, w tym raz ryby tłuste + 100–200 mg DHA/dobę | - |
Laktacja | DHA + EPA 250 mg/dobę, najlepiej w postaci 2 porcji ryb/tydzień, w tym raz ryby tłuste+ 100–200 mg DHA/dobę | - |
Przyjmuje się, że spożycie 2 porcji ryb morskich w tygodniu odpowiada zapotrzebowaniu na DHA i EPA na poziomie 250 mg na dobę.
Suplementacja
Kwasy tłuszczowe omega-3 należy przyjmować razem z posiłkami.
Z czym warto łączyć kwasy omega-3?
Zaleca się łączenie kwasów omega-3 z antyoksydantami, które zapobiegają ich utlenianiu.
Interakcje kwasów omega-3 z lekami i mikroskładnikami
- Badania wykazują, że połączenie kwasów omega-3 ze statynami jest skuteczne i dobrze tolerowane w dyslipidemii.
- Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zwiększać efekt rozrzedzania krwi przez warfarynę i aspirynę.