Chrom – prawidłowa suplementacja
Właściwości
Funkcje: Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym wymaganym do utrzymania prawidłowego metabolizmu węglowodanów, białek i tłuszczy. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Wystarczające spożycie chromu (AI)
W najnowszej opinii naukowej EFSA stwierdziła, ze brak jest wystarczających danych, aby określić zapotrzebowanie wśród zdrowej populacji ludzkiej na chrom.
Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) określił wystarczające spożycie AI dla chromu na poziomie 25-35 µg/dobę.
Okres | Kobiety (mg/dl) | Mężczyźni (mg/dl) |
---|---|---|
19 r.ż. i powyżej | 25-35 | 25-35 |
Przyjmowanie
Należy stosować pomiędzy posiłkami, z równomiernym rozłożeniem porcji dziennej w ciągu doby. Organiczne formy chromu (np. nikotynian chromu, czy pikolinian chromu) mają wyższą biodostępność niż formy nieorganiczne np. chlorek chromu.
Interakcje chromu z lekami i składnikami odżywczymi
W wyniku interakcji leków z chromem może dochodzić do upośledzonego lub zwiększonego wchłaniania chromu oraz zwiększonego wydalania przez nerki.
- Do zwiększonego wchłaniania chromu prowadzą: aspiryna, aminokwasy (histydyna, kwas glutaminowy), kwas nikotynowy, szczawiany.
- Do upośledzonego wykorzystania chromu prowadzą: środki zobojętniające kwas solny.
- Sacharoza (np. poprzez dietę bogatą w cukry proste) może powodować zwiększone wydalanie chromu przez nerki.
Z czym łączyć chrom?
Witamina C zwiększa wchłanianie chromu.
Z czym nie łączyć chromu?
Na utrudnione wchłanianie chromu może wpływać jednoczesne przyjmowanie tego pierwiastka z: wapniem, żelazem, magnezem, cynkiem, wanadem, fitynianami.