Wątroba, trawienie, oczyszczanie

( ilość produktów: 9 )

      Wątroba, trawienie, oczyszczanie

      Odpowiednie trawienie pokarmów gwarantuje ich prawidłowe wykorzystanie oraz przetworzenie na energię zapewniając dobre samopoczucie i zdrowie. Procesy te wspiera zbilansowana dieta, bogata w cenne składniki. Przeciwnie: niewłaściwe pożywienie, produkty przetworzone, czy braki naturalnych źródeł witamin i minerałów stają się przyczyną dolegliwości trawiennych, kłopotów z jelitami, żołądkiem, czy wątrobą.

      Układ pokarmowy to nie tylko trawienie i przyswajanie pokarmu, ale także oczyszczanie organizmu z niepotrzebnych resztek i metabolitów. Bardzo istotną rolę w tym procesie odgrywa wątroba i jelita.

      Istnieje szereg naturalnych składników, które wspierają pracę układu trawiennego, czy metabolizm składników pokarmowych: węglowodanów, tłuszczy i białek.

      Kto może zyskać na poprawie pracy układu trawienia?

      Tak naprawdę, każdy z nas, ponieważ „jesteś tym co jesz”. Jakość tego co spożywamy, a zwłaszcza to w jaki sposób wchłaniany i metabolizowany jest pokarm decyduje o wielu aspektach zdrowia. Aby zapewnić sobie witalność, odpowiedni poziom energii, dobry stan skóry, kości czy wielu innych układów i narządów

      potrzebujemy dostarczać odpowiednia ilość składników odżywczych oraz sprawnie je metabolizować. Jednak szczególną uwagę na swoją dietę i pracę układu pokarmowego powinny zwrócić osoby:

      • Osoby stosujące nieprawidłową dietę lub wysoko przetworzoną
      • Grupy wymagające specjalistycznego żywienia (chorzy na dolegliwości układu pokarmowego, żołądka, jelit, wątroby)
      • Osoby stosujące diety eliminacyjne np. weganie i wegetarianie
      • Podczas spożywania alkoholu, kawy, palenia papierosów, które mogą negatywnie wpływać na przyswajanie pożywienia
      • Osoby wykluczające mięso i ryby czy produkty odzwierzęce, które są źródłem witaminy B12, kwasów omega-3 i L-karnityny
      • Osoby przyjmujące leki (zwłaszcza inhibitory pompy protonowej)
      • Seniorzy (wraz z wiekiem spada produkcja kwasu solnego i słabnie trawienie)
      • Dzieci (narażone na alergie i nietolerancje)
      • Przy intensywnym wysiłku (np. sportowcy i osoby trenujące)
      • Kobiety w ciąży i karmiące piersią

      Kiedy warto zadbać o prawidłowe trawienie?

      Wiele symptomów może świadczyć o potrzebie wsparcia funkcji trawiennych i detoksykacyjnych:

      • Wzdęcia, zaparcia,
      • Uczucie pełności po posiłku,
      • Brak apetytu lub nadmierny apetyt,
      • Nietolerancje pokarmowe,
      • Przybieranie na wadze bez wyraźnej przyczyny,
      • Problemy skórne,
      • Dyspepsje,

      Detoksykacja i oczyszczanie

      Ponadto obecnie jesteśmy narażeni na wiele czynników szkodliwych i toksyn zarówno w żywności, powietrzu czy wodzie. Z tego powodu warto wspomagać naturalne procesy oczyszczania organizmu za które odpowiada wątroba i jelita. Wsparciem dla wątroby i jelit są naturalne składniki diety: takie jak cholina, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby i błonnik, który przyczynia się do przyspieszenia pasażu jelitowego.

      Wsparci jelit

      Jelita oraz obecna w nich mikroflora bakteryjna nie tylko odpowiada za trawienie, ale pomaga wytwarzać niektóre witaminy czy oczyszczać organizm z niestrawionych resztek pokarmowych. Uzupełnianie pożytecznych bakterii jelitowych umożliwiają nam m.in. produkty kiszone i fermentowane jak naturalna serwatka z mleka, kiszona kapusta, ogórki, zakwas z buraków, czy fermentowana soja - natto.

      Warto wybierać żywność najwyższej jakości, aby zminimalizować ryzyko dostarczania zanieczyszczeń, pestycydów czy toksycznych substancji, które mogą niekorzystnie wpływać na trawienie i pracę wątroby lub wywoływać alergie.

      Zaufane Opinie IdoSell
      4.87 / 5.00 2923 opinii
      Zaufane Opinie IdoSell
      2024-02-23
      Polecam
      2024-02-19
      Super
      pixel