Promocja z okazji dnia Taty! W dniach 13-15.06.2025 r. przy zakupach powyżej 249 zł darmowa dostawa + 2 próbki produktów MSE gratis!

Witamina C - prawidłowa suplementacja

2025-06-10
Witamina C - prawidłowa suplementacja

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest jednym z najważniejszych składników odżywczych. Nasz organizm nie wytwarza tej substancji, dlatego musimy przyjmować ją wraz z dietą. Kwas askorbinowy znany jest przede wszystkim z tego, że wzmacnia odporność, ale to nie jedyne jego pozytywne działanie na organizm. Na co jeszcze pomaga witamina C? Gdzie znajdziemy ją w codziennej diecie? Kto powinien suplementować witaminę C?

Właściwości witaminy C

Witamina C to substancja niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Badania wskazują, że ma bardzo szerokie spektrum działania:

  • jest silnym antyoksydantem, który eliminuje szkodliwe wolne rodniki,
  • podnosi odporność organizmu, poprzez stymulację produkcji białych krwinek, również podczas infekcji,
  • działa przeciwzapalnie,
  • zapobiega zakrzepom i pomaga regulować ciśnienie krwi,
  • uczestniczy w syntezie kolagenu, dzięki czemu wspiera regenerację tkanek, chrząstek i mięśni oraz przyspiesza gojenie ran,
  • znacznie poprawia przyswajanie żelaza i wapnia,
  • pomaga w regeneracji utlenionej witaminy E,
  • wspiera procesy detoksykacji organizmu, m.in z metali ciężkich,
  • pomaga w aktywacji i ochronie hormonów neuroendokrynnych.

Źródła witaminy C - gdzie jest najwięcej kwasu askorbinowego?

Kwas askorbinowy występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Dlatego chcąc zapewnić sobie odpowiednią podaż witaminy C, należy zadbać o zbilansowana dietę, bogatą w świeże warzywa i owoce. Jakie produkty są najlepszym źródłem witaminy C?

  • natka pietruszki,
  • brukselka,
  • papryka,
  • szpinak,
  • rokitnik,
  • owoce dzikiej róży,
  • czarna porzeczka,
  • owoce cytrusowe.
[Zobacz również: W jakich produktach występuje witamina C? Poznaj źródła naturalnej witaminy C]

Niedobór witaminy C

Chociaż niedobór witaminy C nie jest częstym zjawiskiem, może pojawić się m. in. u tych, którzy rzadko spożywają owoce i warzywa, jak również u palaczy i osób zmagających się z problemami trawiennymi, utrudniającymi jej wchłanianie z diety.

Objawy niedoboru witaminy C

Niedobór witaminy C może przynieść liczne objawy, zarówno charakterystyczne, jak i nietypowe:

  • obniżenie odporności i większą podatność na infekcje,
  • ogólne osłabienie organizmu i brak energii,
  • krwawienie dziąseł,
  • bóle mięśni,
  • utrudnione gojenie ran,
  • zmiany skórne w postaci siniaków, pękających naczynek,
  • pogorszenie nastroju, apatia.

Nadmiar witaminy C - czy można przedawkować kwas l-askorbinowy?

Witamina C uznana jest przez ekspertów za bezpieczną substancję, bowiem organizm jej nie magazynuje, a nadmiar jest wydalany z organizmu wraz z moczem, co minimalizuje ryzyko przedawkowania. Jednak w przypadku stosowania bardzo dużych dawek, mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, m.in. biegunka. Ponadto na duże dawki kwasu askorbinowego powinny uważać osoby z predyspozycją do powstawania kamieni nerkowych.

Witamina C - suplementacja

Stosowanie preparatu zawierającego witaminę C może stanowić skuteczny sposób uzupełniania jej poziomu u osób, które nie dostarczają jej odpowiednich ilości wraz z codzienną dietą.

Kiedy warto stosować suplementy diety z witaminą C?

Suplementacja witaminą C może być rekomendowana zarówno w stanach niedoboru, jak i w okresach obniżonej odporności, związanych z infekcjami. Będzie też dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą zadbać o detoksykację i ochronę antyoksydacyjną organizmu. W razie wątpliwości, decyzję o rozpoczęciu przyjmowania preparatu z witaminą C warto skonsultować z lekarzem, który oceni indywidualne potrzeby pacjenta.

Dawkowanie witaminy C

Stosowanie suplementów diety z witaminą C powinno być ustalane indywidualnie, biorąc pod uwagę m.in. zalecane dzienne spożycie (RDA), które jest określane na podstawie przeciętnego zapotrzebowania u zdrowych osób dorosłych. Dzienne zapotrzebowanie przedstawia się następująco:

Okres Kobiety (mg/dl) Mężczyźni (mg/dl)

19 r.ż. i powyżej

75

90

Ciąża

85

-

Laktacja

120

-

Nie mniej ważny jest również stopień niedoboru i aktualny stan zdrowia, ponieważ w czasie infekcji można przez pewien okres przyjmować wysokie dawki witaminy C. Za bezpieczną dzienną porcję kwasu askorbinowego uważa się 2000 mg (2 g).

Uwaga! Witamina C jest składnikiem wielu złożonych preparatów. Warto zatem świadomie układać swoją suplementację i sumować zawartość witaminy C ze wszystkich przyjmowanych suplementów.

Jak przyjmować witaminę C w formie suplementów?

Witaminę C należy stosować wraz z posiłkiem lub pomiędzy posiłkami, z równomiernym rozłożeniem porcji dziennej w ciągu doby. Wyjątek stanowią produkty o spowolnionym uwalnianiu witaminy C. Suplement należy popijać odpowiednią ilością wody (witamina C rozpuszczalna jest w wodzie).

Jaką witaminę C wybrać?

Przy wyborze suplementu z witaminą C należy zwrócić szczególną uwagę na formy o wysokiej przyswajalności. Warto pamiętać, że duże, jednorazowe dawki kwasu askorbinowego nie są dobrze tolerowane przez organizm, bowiem najpierw szybko wchłaniane są w jelitach, a jego nadwyżki w osoczu krwi są wydalane w ciągu zaledwie godziny przez nerki (próg nerkowy). Z tego względu znacznie lepszym rozwiązaniem są suplementy diety z witaminą C o spowolnionym uwalnianiu, które umożliwiają utrzymanie stabilnego poziomu witaminy C we krwi przez dłuższy czas, dzięki czemu jest ona efektywniej wykorzystywana przez organizm.

Witamina C lewoskrętna czy prawoskrętna?

W różnych źródłach można spotkać się informacjami na temat witaminy C lewoskrętnej i jej wyjątkowych właściwości. Jednak eksperci zapewniają, że określenie "lewoskrętna witamina C" jest błędnym terminem, wynikającym z nieporozumienia dotyczącego oznaczenia "L" w nazwie chemicznej. Litera "L" odnosi się do konfiguracji przestrzennej cząsteczki, a nie do jej zdolności do skręcania światła. Dlatego wszystkie dostępne na rynku preparaty z witaminą C zawierają kwas L-askorbinowy, który jest prawoskrętny i wykazuje aktywność biologiczną.

Witamina C a inne substancje - co trzeba wiedzieć?

Interakcje witaminy C z innymi substancjami, mogą być zarówno korzystne, jak i potencjalnie niepożądane, np. przez wpływ na skuteczność suplementacji oraz ogólny stan zdrowia.

Interakcje witaminy C z lekami

Interakcje leków z witaminą C obejmują: upośledzanie wchłaniania i wykorzystania witaminy C, zmniejszanie jej stężenia w osoczu, zwiększanie wydalania przez nerki, zwiększanie zapotrzebowania.

  • Leki wpływające na upośledzone wchłanianie/wykorzystanie witaminy C to m.in.: środki zobojętniające kwas solny, inhibitory pompy protonowej, antybiotyki, salicylany, chemioterapia nowotworów.
  • Do leków zmniejszających stężenie witaminy C w osoczu należą: cyklosporyna, doustna antykoncepcja, interleukina-2, chemioterapia.
  • Do zwiększonego wydalania przez nerki prowadzą: aspiryna, barbiturany, kortykosteroidy, diuretyki, tetracykliny.
  • Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje podczas przyjmowania: kalcytoniny, radioterapii, NRTI, chemioterapii.
  • Aspiryna (kwas salicylowy) może obniżać poziom witaminy C w białych krwinkach i w osoczu.

Interakcje witaminy C z substancjami odżywczymi

  • Przyjmowanie dużych dawek witaminy C w dłuższym okresie może powodować zmniejszenie wchłaniania miedzi.
  • Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza w jelitach oraz wykorzystanie żelaza niehemowego.
  • Witamina C powoduje spadek wchłaniania selenianu sodu (zalecany odstęp miedzy przyjmowaniem 1-2 godziny).

 

Literatura:

  1. Brody S.: High-dose ascorbic acid increases intercourse frequency and improves mood: a randomized controlled clinical trial, Biol Psychiatry, 2002;52(4).
  2. Grosso G, Bei R, Mistretta A, Marventano S, Calabrese G, Masuelli L, Giganti MG, Modesti A, Galvano F, Gazzolo D. Effects of vitamin C on health: a review of evidence, Front Biosci (Landmark Ed), 2013;18(3).
  3. Gröber U., Witamina C (kwas L-askorbinowy) w: Mikroskładniki odżywcze. Tuning metaboliczny - profilaktyka - leczenie, tłum. A. Piwowar, W. Niepiekło-Miniewska, E. Żurawska-Płaskej, 2010, Wrocław.
  4. Hemilä H, Louhiala P. Vitamin C may affect lung infections, J R Soc Med, 2007;100(11).
  5. Huskisson E, Maggini S, Ruf M. The role of vitamins and minerals in energy metabolism and well-being, J Int Med Res, 2007;35(3).
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2025
Nasze produkty dla zdrowia
Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 3189 opinii
pixel