D-ryboza – najczęściej zadawane pytania (FAQS)

2022-09-21
D-ryboza – najczęściej zadawane pytania (FAQS)

I. Pytania o substancję i jej właściwości

1. Czym jest ryboza?

    Ryboza jest cząsteczką cukru prostego zawierającą pięć atomów węgla. Ten rodzaj cukru nazywany jest również pentozą (z greckiego pente - pięć). Ryboza występuje we wszystkich komórkach organizmu, stanowiąc podstawowy składnik naszego materiału genetycznego (DNA, RNA) oraz waluty energetycznej naszego ciała, jaką jest adenozynotrójfosforan (ATP). Ryboza powstaje w wyniku naturalnej fermentacji glukozy. Nasz organizm może również samodzielnie wytwarzać rybozę z glukozy, lecz jest to proces wieloetapowy, wymagający szeregu przemian enzymatycznych. Ryboza występuje w różnych ilościach we wszystkich pokarmach, które spożywamy.

2. Jakie działanie ma ryboza?

    W jądrze komórkowym przechowywane są informacje genetyczne, których organizm potrzebuje do wszelkiego rodzaju procesów: tworzenia nowych komórek lub składników komórek, reagowania na wpływy środowiska czy podtrzymywania metabolizmu. Niezbędne do tego informacje są zakodowane w naszym DNA (kwasie dezoksyrybonukleinowym). Aby przełożyć tę informację na konkretny "plan", każda komórka musi przepisać DNA na RNA (kwas rybonukleinowy). Każda podjednostka naszego RNA składa się z rybozy, która jest połączona z resztą fosforanową i zasadą. Nasze DNA ma podobną strukturę, ale w tym przypadku rybozie brakuje cząsteczki tlenu - stąd nazwa: kwas dezoksyrybonukleinowy.

    W mitochondriach energia zawarta w pożywieniu (węglowodany, tłuszcze, białka) ulega stopniowemu, wieloetapowemu przekształceniu w formę energii bezpośrednio dostępną dla organizmu, czyli ATP. ATP składa się z trzech grup fosforanowych, adeniny i rybozy. Cząsteczki NADH, NADPH i FADH, które również biorą udział w wytwarzaniu energii, powstają właśnie z rybozy. Rybozę zawiera również cykliczny adenozynomonofosforan (cAMP), wtórny związek przekaźnikowy pochodzenia endogennego.

3. Co oznacza przedrostek „D” w d-rybozie?

    D-ryboza jest formą naturalnie występującą w przyrodzie, w przeciwieństwie do syntetycznej formy L.

II. Pytania dotyczące suplementacji i bezpieczeństwa

4. Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania d-rybozy?

    Przeciwskazaniem do stosowania rybozy jest nieuregulowana gospodarka glukozą, ciąża i okres karmienia piersią oraz choroba nowotworowa. Nie zaleca się jej stosowania u dzieci, jeżeli nie ma wskazań lekarskich.

5. Jakie są skutki uboczne suplementacji d-rybozą?

    Ludzki organizm wytwarza rybozę naturalnie, należy ona do jego endogennych substancji, dzięki czemu stosowanie rybozy ma potencjalnie mniejsze skutki uboczne niż przyjmowanie obcych dla organizmu substancji. Jednak wciąż potrzebne są dokładniejsze badania w tym zakresie.

6. Jak należy przyjmować d-rybozę?

    Suplementacja d-rybozą powinna zostać dobrana indywidualnie do zapotrzebowania naszego organizmu, stanu zdrowia, dodatkowych obciążeń fizycznych. Podstawą każdej suplementacji powinna być konsultacja z lekarzem lub specjalistą.

III. Pytania dotyczące preparatu Mito-D-Ribose MSE

7. Co zawiera preparat Mito-D-Ribose?

    Mito-D-Ribose zawiera naturalną formę rybozy (D), występującą w przyrodzie, w przeciwieństwie do syntetycznej formy L-rybozy. Preparat jest dostępny w dwóch wersjach – w proszku oraz w kapsułkach.

8. Jaka jest różnica między Mito-D-Ribose w kapsulkach a Mito-D-Ribose w proszku?

    Mito-D-Ribose zawiera D-rybozę w postaci kapsułek, dzięki czemu można ją zażywać w dowolnym momencie. Proszek Mito-D-Ribose zawiera czysty proszek rybozy bez żadnych dodatków i może być porcjowany indywidualnie.

9. Jaka jest zalecana dzienna porcja Mito-D-Ribose?

    Mito-D-Ribose w kapsułkach – zalecana porcja dzienna to 6 kapsułek, czyli 3,6 g.

    Mito-D-Ribose powder – zalecana dzienna porcja to 1 łyżeczka do herbaty, czyli 5 g proszku.

10. Z czego pozyskiwana jest ryboza w tym preparacie?

    D-ryboza jest otrzymywana przez naturalną fermentację kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie.

11. Czy Mito-D-Ribose zawiera alergeny?

    Zarówno Mito-D-Ribose w kapsułkach, jak i wersja w proszku, to produkt bezglutenowy, niezawierający laktozy, białka mleka krowiego, soi, drożdży, żelatyny, sztucznych barwników, aromatów oraz substancji konserwujących.

12. Jaki jest okres przydatności do spożycia Mito-D-Ribose MSE?

    Maksymalny okres przydatności do spożycia Mito-D-Ribose w kapsułkach wynosi 3 lata od daty produkcji, a Mito-D-Ribose w proszku 2,5 roku. Data przydatności do spożycia wskazana jest na opakowaniu.

13. Jak przechowywać preparat Mito-D-Ribose MSE?

    Produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.87 / 5.00 2661 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-08-25
Jak zwykle doskonała obsługa zamówienia i szybka wysyłka.
2022-08-22
Jak zwykle -szybko, pewnie i bezpiecznie. Dziekuje

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel